“Mycobacterium tuberculozis”in sebep olduğu genel olarak akciğeri tutan fazlası ile sinsi bir enfeksiyon türüdür. Günümüz içerisinde halen kötü yaşam koşulları bulunan, bağışıklığı düşük olan evsiz insanlarda görülebilmekte olan ölümcül bir hastalıktır.
NASIL BULAŞIR?
Etken insana havayolu ile birlikte bulaşır, hasta olan kişinin öksürmesi, aksırması ya da nefes alması ile kapalı ortam içerisinde solunum yoluyla sağlam olan insana da bulaşır.
BELİRTİLERİ NEDİR?
Hastalık çok yavaş seyirlidir. Uzun sürmekte olan halsizlik, iştahsızlıklar, kilo kaybı problemi, ateş, gece terlemesi benzeri yakınmalar ile kendini belli etmektedir. Zaman ile öksürük ve de balgam eşlik etmektedir.
NASIL KORUNULABİLİR?
Hasta kişilere karşı temas olması hâlinde koruyucu ilaçların kullanılması ile korunulabilir. BCG AŞISI (BACİLLE CALMETTE-GUERİN) zayıflatılmış olan Mycobacterium bovis etkeninden (sığır suşusu) hazırlanmaktadır. Ülkemiz içerisinde 2. ayını tamamlamış olan çocuklara sol koldan deri içerisine 0,5 ml kadar uygulanır. Zaman içerisinde yara olup iz kalması beklenir ve bu şekilde aşınında etkin olduğu resmi bir şekide kabul edilir. 3 aylıktan daha büyük olan çocuklara aşı PPD sonrasında yapılır. PPD etkenlerinin kişi ile temasını teyit etmiş olan bir deri testidir. Pozitif olması hastalık anlamına gelmiyor.
AŞININ KİMLERE YAPILMAMASI GEREKİR?
Canlı olan aşıların yapılmaması gerekmekte olan durumlarda (bağışıklık sistemi zayıf bulunan, steroid tedavisi almakta olan, ciddi alerjik rekasiyonu bulunan, ciddi yanık ve de ağır hastalık durumlarında) aşı kesinlikle yapılmamalıdır.
İSTENMEYEN ETKİLERİ NELERDİR?
Çocuklarda hafif ateş ve de alerjik reaksiyonlar görülebilir.