Andropoz Latince’de erkekliğin sonu olarak belirtilen bir kelimedir. Kadınlarda görülen menopoz hastalığına benzer bir yapıya sahip.
Genellikle 40’lı yaşlardan sonra menopoz dönemine giren kadın doğurganlığını kaybeder. Yani vücut sistemi östrojen hormonunu artık salgılamamaktadır. Andropoz dönemine giren erkek de testosteron hormonu salgısı tamamen yok olmaz. Zamanla yaşlılığın da etkisiyle bu hormonda azalma görülür.
Andropoz adıyla anılan bu durum cinsel fonksiyonlarda zayıflama göstermesiyle birlikte cinsel arzunun da gerilemesine sebep olmaktadır.
Ayrıca;
- Belirli dönemlerde uykusuzluk
- Sıkça rastlanan yorgunluk hali
- İktidarsızlık
- Depresyon
- Cinsel güçte azalma
- İskelet sisteminde değişiklik
- Agresiflik
Gibi etkiler yaratabilir. Bilimsel olarak genellikle 50 yaş ve üstü erkeklerde görüldüğü belirlenmiştir.
Genelde bu döneme giren erkekler herkese her şeye sinirlenmek için yer ararlar ve buda çevrelerinden tepki görmelerine sebep olur. Doktora gitmek bu dönemin huzurlu atlatılması adına en doğru karar olmasına rağmen. Genellikle bu durumu dile getirmekten utanan erkek kendini soyutlamayı tercih etmektedir.
Bilimsel verilere göre Türkiye’de kırk ile yetmiş yaş arasında erkeklerin %52 cinsel performans ve cinsel istekte azalma görüldüğü belirtilmiştir.
Andropoz belirtileri nelerdir:
- Cinsel istek (arzu) azalması
- Enerjide hissedilir düşüş
- Depresyon başlangıcı
- Ereksiyon kalitesinde hissedilir azalma
- Çalışma performansınızda gözle görülür azalma
- Spor yaparken erken yorulma
- Akşam yemeği sonrası erken uyku isteği