Akciğerler vücudumuzda yer alan en hayati organlardan biridir. Kan dolaşımının sağlanmasında en önemli rollerden birini yerine getirirler. Kendi kendilerini yenileyebilme özellikleri olmadığı için akciğer sağlığı çok mühimdir. Akciğerlerde meydana gelen hastalıklardan biri son zamanlarda sıkça duyduğumuz “leke” problemidir. Akciğerde leke oldukça önemsememiz gereken bir durumdur.
Akciğerde Leke Neden Kaynaklanır?
Akciğerde leke bazen eskiden geçirilmiş enfeksiyonların bir izi olabileceği gibi aynı zamanda akciğer kanseri gibi ölümcül hastalıklarında habercisi olabilir. Genellikle 1 santimetrenin altındaki lekeler ciddi hastalıklar olarak tanımlanmamaktadır. Ancak bunun kesin teşhisi için doktorunuzun gerekli tetkikleri yaptırması gereklidir.
Nasıl Tedavi Edilir?
Akciğerlerde leke tedavisi öncelikle gerekli araştırmaların yapılıp lekenin nedeninin ne olduğunun bulunması ile başlar. Eğer bir enfeksiyon söz konusu ise bu antibiyotik tedavisi ile başlanması gerektiğini gösterir. Bunun dışında akciğer kanseri olabilme ihtimali de vardır. Bunun için röntgen, MR, tomografi gibi ileri tetkik uygulamaları gereklidir. Burada lekenin boyutu, tanecikli yapısı gibi pek çok özelliklerini görülebilmektedir. Eğer kanser teşhisi konulmuş ise öncelikli olarak ilaç tedavisi ile başlanmalıdır. Tabi kanserin hangi derecede olduğu da önemlidir. Her hastalıkta olduğu gibi erken teşhis edilmesi durumunda çok daha kolay kurtulabilmek mümkündür. İlaç tedavisi ile tedavi edilebilir aşamayı geçmiş olması durumunda ikinci adım olarak ışın tedavisi yani radyoterapi uygulama şeklinde tedaviye geçilmelidir. Daha da ilerlemiş durumda olan akciğer kanseri için ise kemoterapi uygulamak gerekmektedir.