Hamilelik döneminde oruç tutabilmeniz için ilk olarak hamileliğinizin durumuna bakılmalıdır. Hamilelik gelişimi rutin olarak ilerliyorsa hekimler oruç tutulmasında bir sakınca görmemektedir.
Hamile kadınlarda 5. aydan sonra annenin bebeğe aktarması gereken şeker gereksinimi artar. Bu nedenle oruç haldeyken şeker düşmeleri yaşanabilir. Hamile böyle bir problemle karşılaşabilir ve bu son derece risklidir. Anne adayına bu durumda şekerli bir sıvı içirilmelidir. Kan şekeri düşerse bebek de büyük oranda sıkıntı yaşar.
Uzun dönem boyunca aç kalınırsa; yağlar yakılır ve keton ismi verilen maddeler kana karışır. Keton denilen bu maddeler bebeğe ulaşarak birçok sistemi kötü şekilde etkiler.
Hamile kadınlar ilk 3 ay süresince oruç tutmamalıdır. Çünkü bu süre içinde bebeğin gelişimi gerçekleşir. Hamile kadınlar için en uygun oruç tutma dönemi; 3 ile 5. aylardır. Son aylarında bir takım tehlikeleri bulunmaktadır. Bebek son aylar içinde kilo alır ve anne adayı aç kalırsa bebek daha az kilo alır. Ayrıca son aylarda tutulan orucun en büyük zararı; sıvı kaybı nedeniyle ortaya çıkan olumsuz gelişmelerdir.
Anne adayında çeşitli hastalıklar varsa ve sürekli olarak ilaç kullanıyorsa kesinlikle oruç tutmamalıdır. Şeker hastalığı ya da tansiyon gibi problemi olan ve sürekli şekilde ilaç içmesi gereken anneler ilaç tüketmediklerinde bebeğin hayatını tehlikeye atabilirler. Oruç tutan anne adayı aniden bayılırsa ya da baygınlık geçirirse; bebekte kalp ritim bozuklukları gelişebilir.