Ülkemiz endemik bitki türleri bakımından önemli merkezlerden birisidir. Dünya genelinde son zamanlarda uygulanan alternatif tıp yöntemleri sayesinde hastalıklara karşı kimyasal yerine bitkisel savaşa geçilmiş ve önemli başarılar sağlanmıştır. Hatmi Çiçeği de ülkemizde bol şekilde yetişen, hastalıklara iyi gelen yapısı ile önemli bitkilerden birisidir. Akdeniz kıyılarında yetişen Hatmi çiçeği diğer çiçekler gibi ilk baharda değil de Ağustos ayında çiçek açmasıyla tanınır. Kökü, yaprağı ve çiçekleri ile ayrı ayrı kullanılabilen Hatmi Çiçeği, bir çok hastalığa iyi gelen adeta bir şifa deposudur. Kök yaprak ve çiçekleriyle tam bir şifa deposu olan bitkinin yapısında sakaroz, yağ, aspargan, galaktoz, pektin ve nişasta yer almakta.
ÖKSÜRÜK İÇİN HATMİ ÇİÇEÇİ
Soğuk kış aylarında gerek kendimiz gerekse de evlatlarımızın yaşadığı en büyük sorunları kuru öksürük oluşturuyor. Öksürük sebebiyle kaynaklanan solunum yolu tahribi zaman zaman ciddi boyutlara ulaşabiliyor. Hatmi Çiçeği ile uygulanacak tedavide kuru öksürükten kurtulabilir, solunum yolu tahribatlarını giderebilirsiniz.
Öksürüğe iyi gelmesinin yanında Hatmi Çiçeğinin idrar söktürücü özelliği de bulunmaktadır.
İltihaplara karşı son derece önemli faydaları bulunan hatmi çiçeği, böbrek ive vücudun belli noktalarında oluşan iltihaplara iyi gelen özelliği ile tanınır.
Hatmi çiçeğinin birden fazla faydası vardır. Yeter ki bunu kullanmayı bilelim. Başlıca faydaları arasında cilt hastalıkları gelir. Yüzümüzde oluşan sivilce, akne ve yaraların tedavisinde Hatmi çiçeği son derece etkilidir. Güneş yanığına karşı da iyi gelen hatmi çiçeği karışımı, saç parlaklığı konusunda da arayıp bulamadığınız özellikleri barındırır.
HATMİ ÇİÇEĞİ İLE GARGARA YAPIN
Hatmi çiçeği ile hazırlanmış karışımı gargara yaparak kullanmanız ağız içerisinde oluşan bakterilerin bir anda kesilmesine sebep olacak, diş sağlığı problemlerinize genel anlamda iyi gelecektir. Kaynatılmış hatmi çiçeği ile gargara yapıldığında diş ve damak ağrılarında ciddi rahatlama olacağına şahitlit edeceksiniz.
Hatmi Çiçeği Hazırlanışı
Hatmi Çiçeğini dilerseniz kendiniz toplayabilir, dilerseniz aktarlardan satın alabilirsiniz. Bir tutam hatmi çiçeği yaprağını bir fincan içerisinde kaynatılmış su ile karıştırıp 2-3 dakika bekleme ile tüketmeniz önerilir. Burada önemli olan hatmi çiçeğinin demlenmesidir. Fincanın ağzını bir kapak ile kapatmanız halinde hatmi çiçeği çayının daha iyi demlendiğini göreceksiniz. Hatmi çiçeğini solunum ve enfeksiyon hastalıkları için kullanıyorsanız tüketim sonrasında sigara içmemek ve asitli içecekler tüketmemeniz tavsiye olur. Ayrıca hazırlayacağınız bu çay ile yüzünüzü yıkarsanız, yüzünüzde müthiş bir nemlilik olacağını ve varsa güneş lekelerinin geçtiğini göreceksiniz.
Hatmi Çiçeği Zararları
Hatmi Çiçeği zararsızdır. Fakat yine de aşırı tüketilmesi yan etki gösterebilir. Bu vesileyle günde 1-2 bardak olacak şekilde tüketimi önerilmektedir. Hamile bayanların hatmi çayından uzak durması ise bilinen bir gerçektir.