Çocuklar her türlü nezle ya da soğuk algınlığına yakalanmaya eğilimlidirler. Sürekli nezle durumu sorun oluşturuyorsa, işe çocuğun diyetini ele alarak başlayın.
Çocuklar her türlü nezle ya da soğuk algınlığına yakalanmaya eğilimlidirler. Sürekli nezle durumu sorun oluşturuyorsa, işe çocuğun diyetini ele alarak başlayın.
Sümük yapıcı yiyeceklerden (süt ve süt ürünleri, buğday, rafine şeker ve kırmızı et) olabildiğince kaçınmaya çalışın, bunun yanı sıra taze sebze, sarımsak ve zencefil kökü miktarlarını artırın. Dondurma gibi ya da doğrudan buzdolabından alınan yiyecekler gibi dondurulmuş hiçbir şey yedirmeyin. Yemeklerin içine biraz zerdeçal ekleyin -bu Hint baharatı çok etkili bir balgam sökücüdür. Pişmiş yemeklerin üzerine bir tutam serpin. Bu baharatı ayrıca yağları tatlandırmakta kullanabilir ya da pişmesine az kala pilava koyabilirsiniz.
Kırmızı adaçayı, hafif tahriş olmuş boğaza ve ufak tefek öksürüklere karşı tercih edilebilecek bir ottur. Bir bardak kaynar suyun içine, kurutulmuş ottan çeyrek çay kaşığı kadar koyup otuz saniye bekleyin. Böylece açık bir çay elde edersiniz. Bunun yarısını içirin, geri kalan yarısıyla çocuğa gargara yaptırın. Çocuk gargara yapmak istemiyorsa, ağzını yıkayın ve kalan sıvıyla bir boğaz tamponu yapın. Boynun çevresinden dolanabilecek uzunlukta, ince bir pamuklu kumaş parçası alın ve artan çayın içine batırın. Daha sonra bu bezi iyice sıkın ve ince bir havlunun içine koyduktan sonra boyun çevresine dolayın. Havlu sayesinde hem bez yerinden oynamayacak, hem de vücudun geri kalanı korunmuş olacaktır. Bunu yatağa girerken çocuğun boynuna koyabilirsiniz, böylece bütün gece boyunda kalacaktır.
Göğüsteki tıkanıklıkları açmak için, ayak parmaklarının köküne biraz yağ damlatın ve bir diş soyulmuş sarımsak yerleştirin. Gece boyunca yerinden oynamaması için sarmısağı sarın ve çorap içine koyun. Göğüste sorun varsa, çocuğu bir göğüs tamponuna sarın, yatağına yatırın ve gece boyunca kontrol edin.
Çocuğa yemek vermeyin, nasıl olsa yemek istemeyecektir. Ancak bol miktarda içecek verin. Taze meyve suları hazırlayın ve günde bir kez olmak üzere açık nane çayı içirin. Eğer bula- biliyorsanız, çocuklar için özel olarak hazırlanan C vitamini pastillerinden günde en az bir kez çiğnetin ve yanında içecek ya da atıştırmalık bir şeyler verin.
Çocuk yatakta terden ıslanıyor ya da sıcaktan rahatsız oluyorsa, ılık ıhlamur ya da kekik çayına batıracağınız bir süngerle üzerini silin. Bu kuru otlardan bir ya da iki çay kaşığını, bir çay bardağı suyun içinde üç dakika kadar demleyin, sonra içinde ılık su bulunan geniş bir kase içine süzün ve çocuğun üzerine uygulamadan önce uygun bir ısıya gelinceye kadar bekleyin. Yastığın üzerine bir damla olbas ya da okaliptüs özü yağı damlatın, bunun yanı sıra, odanın içinde bir buhurdanlığın içine kekik özü yağından bir damla koyun ya da buhurdanlığınız yoksa içinde kaynar su bulunan bir bardağın içine bu yağdan bir damla damlatın ve yatağın yakınına yerleştirin. Tüm bunlar göğsü ve burnu açacak, çocuğun soluk alıp vermesini kolaylaştıracaktır.