Herkesin çevresinde kendini bir şey sanan ama çoğu kişiden noksan kişiler bulunur. Bu insanlar ilk bakışta fark edilmeseler bile kısa süre tanıyınca kolayca anlarsınız. Birisi sizi ya da çevrenizdeki kişileri aşağılıyorsa ve bunu kendini üstün çıkarmak adına yapıyorsa bilin ki öz güveni düşüktür. Şu evimi kiralasam, şu elbiseyi mi alsam, acaba kaçta yola çıksam soruları günümüzde en çok sorulan sorulardan. Bu sorular aslında kendine güvenen, kendine güven duyan bir insanın soruları değildir. Sürekli ailesi ve çevresi tarafından yönlendirilen şahıslar size de bu soruları sorar çünkü onun yönlendirilmeye ihtiyacı vardır. Bir kadın bir elbise seçmeye gittiği zaman bir türlü karar veremez tabi bu da herkes için geçerli değildir. Üzerine hangisinin yakıştığını bir türlü bilemez, saatlerce size soru sorar ve siz onu yönlendirirsiniz. Kıyafetin güzel olduğunu söylediğiniz zaman belki tatmin olmaz, ona detaylar verin. O kıyafetin belini ince gösterdiğini ve omuzlarına tam oturduğunu mesela.
Öz güveni düşük bir insandan intikam almakta çok kolaydır. Ona karşı en küçük bir söz onu uzun süre etkileyecektir. Çocukluğunda ailesi tarafından onay alamayan bu kişi bu sözün altında uzun süre kalır. Az önceki gibi kıyafet çok güzel ama sana yakışmıyor sözü yeterlidir. Espri yapmak büyük ve gelişmiş bir zeka göstergesidir. Böyle bir arkadaşınız olunca çok fazla espri yapmaya uğraşmayın. Hiç alakasız yere üstüne alınacak, bunu kötü yorumlayacak ve büyük ihtimalle odasına girip sessizce ağlayacaktır.
Öz güveni yüksek olan kişiler kendilerini sever ve kabullenirken öz güveni düşük olan kişiler kendileri yerine başkalarını severler. Aynaya baktığı zaman güzel bir yüz görmek yerine burnundaki küçücük sivilceye takılıp günlerce bunu düşünür. Yavaş yavaş utanmaya, insanlardan kaçmaya başlar. Hani sınıfınızda bulunan tahtaya kalkmaktan çekinen arkadaşlarınız var ya o da büyük ihtimal bu dertten muzdarip. Tembel olduğu için değil görev almaktan korkuyor, tahtaya çıktığı zaman rezil olmak korkusu onu daha çok korkutuyor. Büyük ihtimalle sınıf öğretmeni hata yapınca onu azarlamış ve yerine geç demiştir. Belkide kendisinin bile farkında olmadığı çok büyük yeteneği var, belki dünyanın en iyi ressamı ama tahtaya kalkmaktan korkuyor. Tabi o olumsuz özelliklerine o kadar fazla takılmıştır ki bu yönünü keşfedemez, silik biri olarak yaşar.
Öz güveni eksik olan kişilerin bir de korkutucu özelliği vardır. Git gide yalnızlaşan kişi kimse tarafından fark edilmemeyi öğrenir, sessizdir. Diğer insanlar için sıradan bir hayat yaşayan sıradan bir insana dönüşür. Bu kişiler öncelikle sözleriyle size işkence ederler, sizi aşağılarlar. Çok güzel yaptığınız bir şey onlar için bir hiçtir, bu da bir şey mi derler. Peki ya bu durum ilerlerse, işler kontrolden çıkarsa başkalarına zarar vermeye başlarlar. Sözler fiziksel işkencelere dönüşür. Çünkü onu kimse fark etmiyordur, tıpkı bir seri katil gibi. Seri katillere bakıldığı zaman en sessiz sakin karakterler onlardır, bunun için de fark edilmezler. Sıradan insanlardır, konuşmaktan ve kendini belli etmekten çekinirler ama en kötü işkenceleri de onlar yaparlar. Bir kişiye senin öz güvenin düşük demek size bir şey kazandırmaz fakat belki de sen yaparsın demek o insana dünyaları kazandırır.