İmplant üzerine yerleştirilmekte olan ve implant tarafından desteklenmekte olan protezler implant üstü protez şeklinde isimlendirilmekte. Aynı zaman içerisinde hareketli veyahut sabit protez olmak üzre çok daha değişik çeşitleri bulunmakta olan bu protezler, dişi bulunmayan veyahut kemik seviyesi yeterli durumda bulunan hastaların kullanımına uygun durumdadır. Genel olarak bir veyahut birden çok diş eksikliğinin tedavi edebilmek amacıyla kullanılmakta olan söz konusu bu protezler hastanın diş probleminin yanı sıra ağız yapımına göre uygulanarak, hastanın kendi başına çok basit bir şekilde çıkartabilecek olduğu gibi yapılabildiği gibi, doktor tarafından tamamen çıkartılabilecek biçimde de yapılabilir.
İmplant üstündeki protezler hastanın, dişleriyle beraber kemik sayısının yanı sıra ağız yapısına ve yaşına değişik çeşitlerde olabilmekte. Hareketli veyahut sabit olmak üzre ikiye ayrılmakta olan implant üstü protezlerin birden çok özelliği bulunmaktadır.
İmplant üstü protez denildiği zaman ilk akıllara gelmekte olan sabit protezler, çeneye yerleştirilmiş bir protezin yanı sıra vida biçiminde uygulanmaktadır. Bir veyahut birden çok dişlere, porselen kuron biçiminde yerleştirilmiş olur ve bütün protez ya da tek kuron biçiminde uygulanabilir. İsminden de anlaşılmakta olduğu gibi sabit olarak, ağız iç kısmında hiç bir şekilde hareket etmezler fakat dişsizlik tedavisinde kullanılması da uygun durumda değildir. Diş bulunmaması ya da dişin uç kısmını boşta kalmış olması problemi gidermek amacıyla sabit protez uygulaması yapılamamaktadır.
Hareketli protezler ise ağzında hiç dişi bulunmayan kişiler için uygulanır. Hareketli durumda bulunan protezler çeneye takılmakta olan yapay kök üstüne yerleştirilmiş zirkanyum veyahut porselen dişlerden oluşmaktadır.