Rahmin içinde yer alan dokunun kalınlaşması sonucu ortaya çıkmış olan bir durumdur. Rahmin iç dokusunda yer alan endometriumun kalınlığı, kadının adet döngüsünün yanı sıra düzenli bir şekilde adet görüp görmemesine bakarak büyük bir değişkenlik göstermektedir.
Rahim içinde yer alan kalınlık değerlendirilmekteyken, kadının mevcut durumdaki adet döngüsünün kaçıncı günü içerisinde olduğuna ve menepoz sürecinde bulunup bulunmadığına bakarak değerlendirme yapılması gereklidir.
Rahim içinde yer alan endometrium, adetlerin başlamış olmasıyla yani başka bir deyişle yumurtaların çalışmaya başlamış olmasıyla beraber kalınlaşmaya ve adetle berber dökülmeye başlamış olur. Her ay yumurtalıklar içerisinden bir yumurta hücresi büyüme göstermeye başlar Bu dönem içerisinde yumurtalıklardan salgılanmaya başlanan östrojen hormonunun etkisiyle rahmin iç kısmı da kalınlaşmaya başlamış olur. Maksat ise; yumurtlama olduğu zaman döllenme olur ise bebeğin yerleşmesi amacıyla çok uygun bir ortamın hazırlanabilmesidir.
Adetin ortalama bir şekilde 14 günü yumurtlama olmaktadır ve daha sonra salgılanmakta olan progesteron hormonu ile beraber rahim içi daha fazla kalınlaşma göstererek, süngere benzeyen bir hal almış olur. Bu dönemler içerisindeki kalınlaşma, normal bir durumda ve olması gerekli bir durumdur Gebelik gerçekleşmezse yumurtlamadan ortalama bir şekile 14 gün sonrasında hormonlar azalma göstermeye ve rahim içine doğru dökülerek kanamaya başlar. Yani bir başka deyişle kadın adet görmüş olur. Adetle birlikte kalınlaşmış olan rahim içi dökülerek atılmış olur. Bunla beraber de rahim içi incelmiş olacaktır. Bütün bu söz konusu değişimlerin bir uzman aracılığıyla ve ultrasonagrafi kullanılarak değerlendirilmesi gereklidir..