Hamileliğin 18. Haftası gerçek anlamdaki değişimleri yaşandığı bir haftadır. Bazı anne adaylarında fiziksel ve hormonal değişimler hamileliğin erken dönemlerinde görülebilir. Bazılarında ise bir süre herhangi bir değişim gözlemlenmeyebilir. Değişim gözlemlenmeyen anne adaylarında da en geç hamileliğin 18. Haftasında değişim gözlemlenecektir. Bu değişimlerin en belirgini iştahın bir hayli artmasıdır.
Uzun boylu olan ya da kilosu vücuduna orantılı dağılan hamilelerde bu haftaya kadar bir değişim gözlemlenmeyebilir. Ancak 18. Hafta ile birlikte değişimler başlayacaktır. Kişinin basen bölgeler ve karnı belirgin bir şekilde şişecek, iştahı iki katına çıkacaktır. Ayrınca bel oyuntuları düzleşecek ve tartıdaki kiloda da artış gözlemlenecektir.
Bu dönemde asla diyete girilmemelidir. Diyet uygulanması bebeğin sağlığını bozabilir. Ancak anne bu dönemde mutlaka sağlıklı beslenmelidir. Bu sağlıklı beslenme hem anne adayının sağlığı için hem de bebeğin sağlığı için gereklidir. Hamile bayanlardaki iştah artışı vücut hacminin büyümesine neden olur. Vücut hacminin büyümesi ise ciltte kaşıntı ve çatlakların oluşmasına yol açabilir. Bu yüzden 18. Hafta, doğal nemlendiricilerin kullanılmaya başlanması için ideal bir zamandır.
Bu döneme girildiğinde kalp damar sisteminde de değişiklikler yaşanacaktır. Kan basıncı normale göre düşecek ve bu da anne adayının sık sık baş dönmesi yaşamasına neden olacaktır. Bu yüzden bu dönemde dikkatli olunması gerekmektedir. 18. Haftadan sonra yaşanan değişiklikler aynı zamanda hemoroit oluşmasına da neden olabilir.
18. Haftaya girildiğinde bebeğin kulak ve burnu oluşmuş durumda olur. Aynı zamanda kollarında ve bacaklarında katlanmalar görülebilmektedir. Anne adaylarının bu haftalardan sonra yaşayabileceği en şaşırtıcı olay bebeğin tekme atması ya da hıçkırmasıdır. Aynı zamanda 18. Haftadan sonra bebeğin ilk dışkısı olarak bilinen mekonyum oluşumu başlar. Bu oluşum bebeğin bağırsaklarında başlar ve doğum sonrasında bu dışkının atımı görülecektir.