Hamilelik kadınlar ve eşleri için oldukça heyecan verici bir dönemdir. Yaklaşık dokuz ay boyunca bu süreç devam etmekte ve süreç boyunca hem anne hem bebekte birtakım değişiklikler gözlemlenmektedir.
Hamileliğin ilk haftalarında annede mide bulanmaları baş dönmeleri gibi küçük ve zararsız belirtiler gözlemlenirken gün geçtikçe belirtiler de değişiklik gösterir. Bu değişiklikleri ise hafta hafta takip ederek sağlık açısından sorun olup olmadığını gözlemlemelisiniz. Çoğu belirtiler zararsız ve normal olduğu için telaşlanmanıza gerek yoktur.
Doğum yaklaştıkça hareketleriniz kısıtlanabilir ve ağrılarınız artabilir. Hamileliğin 30. haftasında bebeğin büyük güne hazırlıkları başlar. Bu haftalarda bebekler rahim içinde dönerek pozisyon değiştirirler ve değişiklik sırasında ağrılarınız artabilir, göğüs kafesinizde baskı hissedebilirsiniz.
Bebeklerin 30.haftada rahim içinde ters dönerek aldıkları bu pozisyon doğumda ilk olarak baş kısmının çıkmasını sağlayacaktır. Ancak bazı bebekler bu pozisyonu almayabilirler. Bu endişe edilecek bir şey değildir ve doğum sırasında bir sorun yaratmayacaktır. Doktorlar bu tür durumlara alışkın olduğu için doğumun rahatlıkla gerçekleşmesini sağlayacaklardır.
Doğuma 9 hafta hala kadınlarda sırt ağrısı, uykusuzluk, karın ağrısı, mide bozulması gibi rahatsızlıklar görülebilir ve özellikle bacaklarda şişlikler gözlemlenebilir. Bunlar hamileliğin son zamanlarında etkisini arttırarak görülebilecek normal belirtilerdir. Gün içinde fazla yürümemeye ve yorulmamaya dikkat edilmesi gerekir.
30. haftada annelerde yaşanan değişimler dışında bebeklerde de değişimler gözlemlenir. Bebekler gözlerini açıp kapatmaya başlarlar ve süt dişlerinin oluşmaya başladığı görülür. Aynı zamanda bu haftalarda bebeklerin akciğerleri oldukça gelişerek soluk alıp verme kabiliyeti yükselir.